Niet pesten maar aanpakken!

Niet pesten maar aanpakken!

 

Pesten komt in alle vormen van onderwijs voor en ondermijnt de veiligheid op scholen. Leerlingen met autisme worden vrijwel altijd slachtoffer van pestgedrag op scholen. Soms neemt het pesten zulke ernstige vormen aan dat ouders hun kinderen noodgedwongen thuis houden. Preventie in de vorm van een gedegen en in alle geledingen van de school breed gedragen anti-pestbeleid met vaste regels en afspraken, die zijn vastgelegd in een pestprotocol, lijkt de meest voor de hand liggende methode om pesten zoveel mogelijk te bestrijden.

Dit is zo in de gebruikelijke context van ‘een dadergroep’ en ‘een slachtoffer’ binnen een groep leerlingen die geacht worden ‘normaal’ te kunnen functioneren. Anders wordt het wanneer er sprake is van een gemêleerde groep leerlingen met leer-, aandachts- informatieverwerkings- of gedragsstoornissen, voor wie het extra moeilijk is om op een sociaal aanvaardbare manier met elkaar om te gaan en zich aan algemeen geldende normen en waarden te conformeren. Leerlingen met autisme worden in dergelijke settings nagenoeg altijd gepest. Een consequent en proactief sanctiebeleid is dan nodig om pesten aan te pakken en de veiligheid van de groep te waarborgen. Onder de titel ‘Niet pesten maar aanpakken!’ heeft het Landelijk Netwerk Autisme in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, De Rede in Lelystad en ervaringsdeskundigen uit cluster 2, 3 en 4 een pestprotocol autisme ontwikkeld.  Auteur: drs. Sylvia Hasper-Sitton

De brochure is gratis bij ons af te halen en wordt tegen kostprijs (portokosten) ook verzonden.
Stuur een mail met uw gegevens en het gewenste aantal exemplaren naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.